Eindhoven timmert de laatste jaren aardig aan de weg als het gaat om grote internationale evenementen, denk daarbij aan de Dutch Design Week en het lichtfestival GLOW. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse dance festivals en food events. Eén van die food events vinden wij om meerdere redenen meer dan de moeite waard om jullie op te attenderen, namelijk Square Culinair!
Het ontstaan
Square Culinair is een initiatief van de restaurants die rondom het plein van De Oude Stadsgracht en het Stratumseind zitten. Je hoort het goed, het Stratumseind, de langste uitgaansstraat van Nederland met alleen maar kroegjes, grand cafés en restaurants naast elkaar. Omdat een aantal restauranthouders uit de ‘straat’ een bourgondisch en culinair food event in Eindhoven misten, hebben ze drie jaar geleden voor het eerst Square Culinair georganiseerd.
Square Culinair
Het food event onderscheidt zich door zijn laagdrempeligheid. Bij de meeste events wordt een entree gevraagd, hier is de entree gratis en daarnaast zijn de prijzen van de gerechten zeer portemonneevriendelijk. Dit in tegenstelling tot een foodtruckfestival waar we laatst waren en we voor drie mini sateetjes vijftien euro af moesten rekenen. Op Square Culinair hebben de deelnemende restaurants een gezamenlijke menukaart met gerechten van € 3,50 € 5,00 en € 7,50. Dat zijn wat ons betreft nog eens leuke prijzen! Om het feest op zondag 25 augustus compleet te maken is er vanaf 13:00 uur ook live muziek aanwezig, wij zijn zeker van de partij, het zou leuk zijn jullie daar ook te zien!
Deelnemers
De deelnemende restaurants laten zich omschrijven als een mengelmoes van diverse culturen en internationale keukens. Zo kan er onder andere kennisgemaakt worden met het pas geopende Belgisch Biercafé, waar je naast overheerlijke Belgische biertjes ook een typische Belgische menukaart aantreft. Een tweede nieuwkomer is het Mexicaanse restaurant Mis Amores, dit nieuwe restaurant op het Stratumseind is nog niet voor publiek geopend, maar opent voor deze gelegenheid haar deuren. De eigenaren van Mis Amores, vijf Mexicaanse expats, staan garant voor authentieke Mexicaanse gerechten. Bar Bistro Calypso is als deelnemer niet nieuw, maar omdat de zaak begin dit jaar een nieuwe eigenaar plus een compleet nieuw vegan concept heeft gekregen, benoemen we dit restaurant nog extra. De laatste nieuwkomer is sinds verleden jaar op het Stratumseind gevestigd, de cocktailbar Ginscal. Ze bieden maar liefst 360 verschillende soorten gin aan en hebben zodoende het grootste assortiment gin van Nederland achter de bar staan. Daarnaast schenken ze ook nog meer dan 100 soorten mezscal.
Overige deelnemers
Foodgallery heeft een mondiale menukaart waar ouderwets no nonsens eten geserveerd wordt. Bij Urban Asian Streetfoodbar Passie voor Nasi worden er heerlijke verse Aziatische gerechten geserveerd met een ‘kinky bite’. Het Thaise restaurant Spice Up staat in Eindhoven en omgeving bekend als het enige Thaise restaurant waar nog echt authentieke Thaise gerechten worden geserveerd. Feestcafé Bartenders is bezig met een upgrade, binnenkort kan er daar barfood besteld worden. De laatste deelnemer is al sinds 1975 al een begrip in Eindhoven, het Italiaanse Restaurant La Fontana, gespecialiseerd in authentieke Italiaanse gerechten en heerlijke pizza’s.
Door de redactie in samenwerking met Square Culinair. Foto credits MannenAfdeling
Vind je dit een leuk artikel en wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Vind ons dan leuk op Facebook en je mist niets meer!